0232 362 54 54 info@karsiyakagoz.com

Pterjium

Halk arasında “ gözde et büyümesi “ olarak adlandırılan pterjium ülkemizde çok sık görülmektedir. Gözün beyaz tabakası (sklera) üzerini örten konjonktiva olarak adlandırılan zarın kalınlaşıp aşırı damarlanması ile başlar, gözün saydam tabakası (kornea) üzerine ilerlemesi ile oluşur. Genellikle gözün burna yakın iç kısmında görülür. Başta yanma, batma, kaşıntı gibi spesifik olmayan şikayetlere yol açar. İlerlemeye devam ederse astigmatizmaya ve görme bulanıklaşmasına neden olur. Göz bebeğini örtecek kadar ilerlerse kalıcı görme bozukluklarına neden olur.
Pterjium sıklıkla güneşin UV ışınlarına ve tozlu-kuru ortamlara maruz kalanlarda görülür. Ailesinde bu hastalıklara sahip bireyler olanlarda risk artmıştır.

Pterjium tedavisi cerrahidir. Ameliyatta sadece gözün sadam tabakası olan korneadan pterjiumu çıkarmak yeterli değildir. Tekrar etme oranını azaltmak için limbal kök hücre nakli yani o bölgenin greftle kapatılması gerekmektedir. Bu greft yine aynı gözden genellikle üst kapak altındaki konjonktiva dokusundan oluşturulur, eriyebilen dikişlerle yada doku yapıştırıcılarıyla pterjium alanına yerleştirilir.